Viimeinen toimenpide terassin kanssa oli kaiteet. Niitähän me mietimme jonkin aikaa, että millaiset siihen kävisi vai kävisikö mikään. Itse olin sitä mieltä, että joku kaide siihen on saatava, kun tolpat on pystytetty. Kyllähän siinä sitten päästiin yhteisymmärrykseen melko helposti. Tarkoitus oli saada vaakatasoon laudat, koska pystylaudat on vaan niin passee. No, tietyn tyyppiset laudat piti hakia, mutta eipä ollut kaupassa moisia. Siinä sitten harmistuneena katteltiin että mitäs nyt sitten. Mutta sieltähän löytyi toisen tyyppistä settiä, jolla päätettiin pistää koko aitaus. Täytyy sanoa, että hyvä näin, paree se noilla oli. Ja se, että kerrankin olen tyytyväinen jiiriin, jonka tein. No, ehkä hitusen olis voinut hioa häntä, mutta menee tuo.
Varsinainen kaiteiden asentaminen lähti liikkeelle siitä, että hioin 4x4-tolpat ja öljysin ne ruskealla terassiöljyllä. Ulkonäköhän muuttui kummasti. Koska toinen kaidereunus oli n. 3m pituudeltaan, täytyi siihen väliin saada tolppa, koska muuten kaiteesta olisi tullut todennäköisesti melko vempula. Siispä tarkasti rautasahaterällä, puukolla, raspilla, vasaralla ja taltalla sain aikaiseksi sopivan kolon, johon kakkosnelosen sai pienin modifikaatioin pystyyn. Ensin öljystin tolpat ruskealla terassiöljyllä ja tätä proseduuriaa helpotti kummasti kun iskin ensin naulat molempiin päihin. Kun olin saanut toisen puolen öljyttyä, pystyi naulojen avulla pyöräyttämään tolpan ympäri ja jatkamaan toiselta puolelta.
Asennuksessa pistin tolppien alle luonnonkivilaatan ja bitumimattoa. Lisäksi tolppa ottaa kiinni koolaustukeen, ettei ihan heiveröisesti ole kiinni hän. Vähän sama touhu oli toisen puolen tolpan kanssa. Tämän saikin seinään kiinni kuin pultattuna sen jälkeen kun oli ensin sahannut siitä puolet pois (ks. kuva). Tuo sahaaminen olikin melkosen rasittavaa puuhaa, mutta homman jälkeen tolppa menikin seinään kuin valettu. En pistänyt kuitenkaan tolpan ja seinän väliin bitumimattoa, vaikka näin oli alunperin tarkoitus. Ajattelin, että tuo on kuitenkin niin hyvin katoksen alla ja se tulisi liikaa seinästä ulos maton kanssa (2mm), ettei se olisi tarpeen. Eiköhän tuo noin ole hyvä. Seinää vasten olevaan tolppaan tein reiän poravasaralla suoraan seinän läpi tulevaa valaistusta varten. Ajattelin pistää kaiteiden alle näppärän led-valaistuksen, josta tulee kuva syksyllä kun saan sen asennettua. Säätö tulee tietty langattomalla kytkimellä, että saa valokytkimen johonkin järkevään paikkaan.
Tämän jälkeen sahasin ensin jiiriin tulevat laudat puristimen avulla yhtaikaa oikeaan kulmaan siirtokulman avulla. Tuo onnistui niin hyvin, ettei tarvinnut paljonkaan hioa enää jiirikulmia, että ne osuivat yhteen kuin valetut. Sitten katteltiin mikä olisi sopiva rako lautojen välissä ja sen mukaan asettelin laudat. Ihan hyvä siitä lopulta tuli. Varsinkin sisältä päin tuo näytti ihan hyvältä.
Näin lopuksi kun tuijottelee kuitteja niin terassin hinnaksi tuli 1200e, josta noin satasella on sellaista kamaa, jota voi käyttää jatkossakin. S-Bonuksilla ostettiin lautatavaraa n. 700 eurolla ja bonuksia koko touhusta tuli takaisin n. 150e, joten varsinaisesti käteistä tuohon meni 250e. Ihan hyvin sinänsä. Työtunteja jos tässä nyt heihaheiasta laskeskelee niin taisi mennä noin 60. Mukava homma kyllä, kokoajan oppi jotain uutta eikä tylsää tullut missään muussa vaiheessa kuin kuoppien kaivamisessa.
Koko touhusta jäi harmittamaan muutama juttu:
- Huolimattomuuttani tolpat jäi hieman vinoon
- Ensimmäinen terassilauta lähti vinoon, joka näkyy terassin toisessa reunassa, tosin tähän en olisi voinut vaikuttaa mitenkään koska tuo talon sokkeli on vähän tuommonen
- Se perhanan puupala tolppakengän alla
- Kaidelautojen öljyämisvalumiset
Ensi kerralla kun teen terassin (vai onko tää nyt patio) niin siitä tulee aivan mahtava. Kuten kaverit sanoo, ensin pitäis aina tehdä jollekin muulle. Alla kuvia näistä työnvaiheista, blogi jatkuu hiekkalaatikon merkeissä.
Oikea vesivaaka käytössä tolppien tasaamisessa
Tässä ensimmäinen reikä uudelle kaidetolpalle
Seinää vasten oleva tolppareikä
Näinhän se sopii tehtyyn reikään kuin valettu
Kyseisen tolpan veistämiseen meni reilu tunti. Oli melko työteliästä.
Kun iski molempiin tolppien päihin naulat öljyämistä varten, niin helpotti pyörittelyä.
4x4-tolppien öljyäminen
Ulkonäkö muuttui yllättävän paljon ja siihen suuntaan kuin halusimmekin
Kaidelautojen öljyäminen vauhdissa
Kaidejiiri
Seinätolppa
Huomaa valmis reikä tolpassa valaistusta varten
Valmis kaide
Kaide toisesta suunnasta
Tuosta lähdettiin, tuon mukaan tehtiin ja tuohon päädyttiin